- Een onderdeel van Binance, ’s werelds grootste cryptobeurs, was vrijdag doelwit van een cyberaanval.
- Hackers vielen de zogenoemde Binance Chain aan, maar de situatie is nu “onder controle”, aldus de CEO van Binance.
- Volgens persbureau Bloomberg werd er ongeveer 100 miljoen dollar aan binance coin gestolen.
- Lees ook: Ethereum ziet fors meer gebruikers: technische update die energieverbruik verlaagt, lijkt positief uit te pakken
Een onderdeel van Binance, ’s werelds grootste cryptobeurs, is gehackt. De hackers maakte ongeveer 100 miljoen dollar aan binance coin buit. De hack betreft de zogenoemde Binance Chain, een blockchain brug is tussen verschillende cryptoplatformen. Het gaat dus niet om het handelsplatform van Binance zelf.
Een fout in de software zorgde voor de uitgifte van extra binance-munten, twitterde de CEO Changpeng “CZ” Zhao van Binance, vrijdag vanuit Singapore. “Het probleem is nu onder controle. Uw beleggingen zijn veilig. Excuses voor het ongemak. We zullen verdere updates geven.”
De huidige impact van de hack wordt geschat op ongeveer 100 miljoen dollar. Dat komt nagenoeg overeen met “een kwart van de laatste BNB-burn”, schreef Zhao in een aparte tweet.
BNB is de afkorting van binance coin die als code op de beurs wordt gebruikt. En het 'burnen' van cryptovaluta betekent eigenlijk dat er uitgegeven munten uit de omloop worden gehaald om het aanbod te beperken.
Een woordvoerder van Binance vertelde aan persbureau Bloomberg dat ten minste 7 miljoen dollar aan gestolen fondsen al is bevroren.
Twee uur voor de tweet van Zhao schreef het officiële Twitter-account van Binance dat de blockchain van het platform in onderhoud was. "We zullen alle stortingen en opnames via BNB chain tijdelijk opschorten totdat er verdere updates zijn", schreef Binance.
De koers van de binance coin reageerde met een daling van ongeveer 3,5 procent. De munt wordt nu voor ongeveer 285 dollar verhandeld, blijkt uit cijfers van Coinmarketcap.
Er is dit jaar voor ongeveer 2 miljard dollar gestolen bij aanvallen op handelsfora voor cryptovaluta. Veel van de aanvallen werden gepleegd door groepen die gelieerd zijn aan Noord-Korea, aldus persbureau Bloomberg.
Zogenoemde cross-chain verbindingen zijn een populair doelwit. Het gaat hierbij om softwarematige verbindingen tussen de transactienetwerken van verschillende cryptomunten, ofwel de zogenoemde blockchains.
Cryptovaluta hebben het in bredere zin zwaar. Niet alleen worden ze met enige regelmaat getroffen door hacks, maar ook de waarde van de cryptomarkt als geheel is dit jaar flink gedaald tot iets minder dan 1.000 miljard dollar.